Ja jūsu nazis vairs negriež kā agrāk un nažu taisnošana ar stieni vai universālo asināšanas ierīci vairs nepalīdz, tad, visticamāk, nazim sabojājas leņķis. Tās klūst platāks, var rasties nelieli robi. Tāds nazis prasa pilnvērtīgo asināšanu. Kvalitatīvi uzasināt un atgriezt nazim ražotāja/sakotnējo leņķi mājas apstakļos ir jāmāk un tās prasa laiku.

  • Mēs piedāvajam profesionālu nažu asināšanu uz abrazīviem (pulēšana līdz #10000). Kvalitāti garantējam!

 

  • Nazi var nodot mūsu veikalā Tērbatas 12, Rīga, veikala darba laikā. 

 

  • Asināšanas maksa 10 EUR


PS:  Lielā nazu skaita dēļ, kas tiek atdoti uz asināšanu, pakalpojuma laiks palielinās. Mēs iepriekš atvainojamies par sagādātajām neērtībām.



Tātad, Jūs nolemat izvelēties sev japāņu virtuves nazi. Apskatot tuvāk, izrādās, ka ir ļoti daudz visādi virtuves naži, kas atšķirās pēc formas, cenas, izmēra, materiāla utt. Un kā nepazust izvēles daudzveidībā? Un vispār , kāpēc tik daudz nažu veidi iv vajadzīgi, ja agrāk mēs bieži izmantojam vienu, un pat vērām vaļā pudeles un izmantojām kā skrūvgriezi. Bet, kā saka, ja tik daudz visādi nazīši eksistē, tad kādam noteikti tie ir vajadzīgi. Starp citu, Eiropas klasifikācijā ir aptuveni 20 nažu veidi, Japānā – 200! Protams, mums nebūs vajadzīgs viss nažu klāsts. Minimālais naži skaits virtuvē lai izdarīt visas pamatdarbības ir divi-trīs. Speciālajām darbībām būs ērtāk izmantot īpašas nažu formas (tad darbs aizies ātrāk, un rezultāts patīkami pārsteigs). Uzreiz kļūs skaidrs, kāpēc nav izdevies agrāk smalki un skaisti sagriezt dažādus produktus, kā restorānā (tādus produktus, kā piemēram, lasis vai suši vispār nav iespējams sagriezt ar trulu nazi).

Kāpēc tieši divi vai trīs naži skaitās "pavāru trījnieks"? Secinājums ir acīmredzams. Minimālais nažu skaits, divi vai trīs - jo ar lielais šefpavāra nazis nevar darīt tādas lietas, ka, piemēram tīrīt dārzeņus (ar speciālo mizotāju vēl ērtāk), bet mazais nazis nevar plāni sagriezt lielus produktus, darba ražīgums krīt. Patiesībā, daudz šeit ir atkarīgs no ieraduma. Parasti sievietes dod priekšroku nelielam virtuves nazim ar asmeņa garumu 120-150 mm, tā saucāms "dāmu nazītis", bet virieši 180-240 mm. Vienā es esmu pārliecināts: ja mājās ir tikai viens ass šefa nazis, un parējie tā, nevisai, jūs izmantisiet to vienīgo šefu, neskatoties uz izmēru (pat mēģināsiet ar to šefu mizot kārtupeļus :). Trešais nazis parasti ir speciālais, atkārīgs no priekšrokas: dārzeņiem un augļiem, maizei, saldētai pārtikai, plānai griešanai vai zivīm utt..


Nažu formas

Tagad mēģināsim uzzināt kādas nažu formās eksistē. Ir izplatītas divas nažu formas: japāņu tradicionālie un eiropiešu. Pie eiropiešu nažiem varam pieskaitīt arī Japānā ražotus nažus ar eiropiešu formām. Japāņu nažu īpatnība ir tas, ka tie uzasināti no vienas puses, kas nodrošina perfektu asumu. Bet tajā pašā laikā pie tiem ir jāpierod, sākumā nazi mazliet velk, bet ar laiku var piešauties. Pie tam vienpusīgie naži dalās, kreiļiem un labrokiem. Yanagiba - klasisks vienpusīgs nazis suši un sašimi taisīšanai. Bieži vien tradicionālie japāņu naži ir izgatavoti no oglekļa augsti-saturoša tērauda, kas prasa papildus kopšanu (eļļošanu), jo tie var ātri sarūsēt. Virtuves naži, ražoti tradicionālā Eiropas stilā, šajā ziņā ir vairāk praktiski mums - eiropiešiem.

                                                   

                                                Santoku                                     Šefpavāra

Nažu karalis virtuvē ir šefpavāra nazis (no japāņu terminoloģijas: Gyutou, šefpavāra nazis) asmeņa izmērs 180-300 mm. Ar to dara vairākumu no virtuves operācijām, tieši šefpavāra nazis ir pirmais, manuprāt, kuru jāperk. Katrs pats nosaka izmēru un svaru šim nazim. Priekš manis ērtāk ir viegli naži (lielākā daļa japāņu naži ir tieši tādi). Biezs asmenis nav obligāts nosacījums labam nazim, bet gluži pretēji, aiz bieza asmeņa dažādi ražotāji slēpj, zemas kvalitātes tēraudu. Uztaisīt kvalitatīvu un tievu asmeni no cieta tērauda, parasti, spēj tikai labi uzņēmumi ar reputāciju. Daži dārgie asmeņi ir satievoti uz galu. Lielākā daļa Tojiro nažu asmeņa biezums ir apmēram 2 mm augšā, izņemums vienpusīgie nažie. Šefpavāra Āzijās analogs ir Santoku nazis. Ar to darboties it tik pat viegli, kā ar šefpavāra nazi, un es noteikti to varu rekomendēt visiem. Tas parasti ir nedaudz platāks un īsāks 160-170 mm, un ar to vieglāk pārvietot sagrieztus produktus katlā. Pie tam Santoku forši izskatās, un tas ienesīs jūsu virtuvē austrumu garšu.

Universāls nazis

Nākamais, pēc svarīguma, ir universāls nazis (Petty knife) ar izmēru 100-150 mm. Tieši šīs nazis ir mūsu sieviešu topā. Ar šiem nažiem viss ir skaidrs, tos sen jau izmanto mūsu virtuvēs. Lielāka daļa no neprofesionāliem uzskata, ka šīs nazis ir galvenais un vispareizākais nazis.

Deba

Tālāk nāk, galvenokārt, naži paredzēti kādam konkrētam darbam. Deba (120-180 mm) un Mini-Deba (90-120 mm). Atgādina Santoku nazi, bet ir īsāks un parasti ir ar vienpusīgu asināšanu. Galvenokārt izmanto zivis sadalīšanai, jo tam ir spēcīgs, biezs asmenis.

Atkaulošanas nazis

Atkaulošanas nazis, ap 150-180 un 130-150 mm. Izmanto putnu sadalīšanai, kā arī gaļas gabalu atkaulošanai. Ir filejas nazis ar izliektu asmeni, ar to ērti izgriezt kauliņus u.c. no gaļas gabala.

Yanagiba

Tīri japāņu nazis Yanagiba (210-270 mm), suši un sašimi cienītājiem. Vienpusēja asināšana dod nebijušu asumu un šķelumi nepielīp pie asmeņa pateicoties īpašai asmeņa formai. Šo nazīti ir vieglāk uzasināt uz galodas arī.

Zaģveida nazis

Zaģveida nazis Reitou Houtyou (200-230 mm) tiek domāts mazo kaulu un saldētas pārtikas griešanai.

Maizes nazis

Maizes nazim Pankiri (200-250 mm) arī ir zāģveida asināšana, bet robiņi ir lielāki nekā saldēto produktu nazim. Tās robojums speciāli paredzēts karstas un svaigas maizes griešanai, gandrīz bez drupatas.

Nakkiri

Nakkiri - dārzeņu kapāšanas nazis. Taisnstūrīgs asmenis ļauj kapāt zaļumus ļoti efektīvi, bet lāpstiņas forma palīdz viegli iemest sagrieztus dārzeņus no delīša tieši katliņā.

Ir vēl daudzas citas interesantas nažu formas, bet visu ietvert vienā rakstā nevar...


Uz ko vēl jāskatās, izveloties virtuves nazi?

Viens no galvenajiem parametriem ir tērauda cietība, to mēra pēc Rokvela skalas ar C mētodi (ir A un B), tiek rakstīts kā HRC. Eiropas nažiem parasti cietība ir 52-56 HRC, augstāk ir vairāk izņēmums, nevis norma. Mūsu Ķīnas draugi var saražot vēl mīkstākus tēraudus. Uz ko tieši ietekmē šīs radītājs? Ar virtuves nazīti ar cietību 40 HRC, var griezt, drošvien, tikai sviestu :) un pie tam istabas temperatūras. Termiski apstrādātas adatvīles cietība ir aptuveni 62-64 HRC. Ir japāņu asmeņi, kuriem cietība svārstās līdz 68 HRC, tas nozīmē, ka ar tiem var skrāpēt stiklu. Lielākai daļai no japāņu nažiem ir cietību 58-63 HRC. Starpība 2 HRC jau ir viegli pamanama darbībā un asināšanā. Nazis ar tērauda zemu cietību nevar ilgi turēt asināšanu un ātri paliks neass, jo tēraudam radīsies nelieli robiņi uz abām pusēm. Tieši tāpēc lielāku daļu no Eiropas nažiem var viegli uzasināt ar speciālu stieni vīli, vai viens pret otrā, un tieši tāpēc naži no mīksiet tēraudiem ātri paliek neasi. Savā laikā slavens tērauds 65х13, vēl saucāms hirurģiskais tērauds (no tā un no tās amerikāņu analoga 425mod, galvenokārt, taisa visu nažu "širpotrepu") bija 56 HRC ciets, un ātri tika uzasināts uz ruļveida asināšanas ierīces, kura pēc sevis atstāja kaudzi ar metāla skaidām. Tāds numurs ar japāņu nažiem nesanāks, un nevienam citam nazim tas nebūs veselīgi. Pēc šiem vārdiem, ikviens vēlēsies sev nazi ar cietību vismaz 68 HRC. Bet nav viss tik vienkārši. Nažiem ar augstu cietību arī ir savi trūkumi. Pirmkārt, tiem ir lielāks trauslums (sevišķi pie zemām temperatūrām, tas ir iemesls, kāpēc saldētas pārtikas nazim ir cietību aptuveni 54 HRC). Lai naži nebojatos, tos apliek ar mīkstākiem tēraudiem, kuri vēl piešķir izsmalcināto izskatu. Starp citu, slāņu skaits arī ir svarīgs rādītājs, kurš ietekmē vairāk uz skaistumu un vērtību. Pie trūkumiem vēl var attiecināt asināšanas grūtības. Kā arī ražot kvalitatīvu asmeni ar augstu cietību ir grūtāk un dārgāk. Tāpēc optimālais cietums mājas apstakļos ir 60+/-2 HRC.

Tērauds, no kā ir izgatavots nazis arī daudz ko nosaka, bet uz tērauda galvēnajām īpašībām vairāk ietekmē apstrādes tehnoloģija, nevis zīmols. Tas ir iemesls, kāpēc tik augsti vērtēti tieši naži no Japānas, nevis japāniski stilizēti naži no citām Dienvidaustrumu Āzijas valstīm ar japāniskiem nosaukumiem pasaules tirgū. Tērauda zīmols, protams, arī ir svarīgs, jo dažādi tēraudi tiek uzkalti līdz noteiktajiem cietumiem. Kā arī nerusējošas īpašības ir dažādas. Piemēram, augsta oglekļa tērauds Širogami (Shirogami), navtik izturīgs pret koroziju, un pēc katra darba ir jāeļļo. Bet vairāka daļa no japāņu pavāriem lieto šo tēraudu profesionālajā virtuvē dēļ tā cietuma un asināšanas viegluma. Vairāk universāls tērauds ir VG-10. Tās ir speciāli izgudrots nažu ražošanai, praktiski nerūsē un tam piemīt augsta cietība 61+/-2 HRC.

Asināšanas akmens (graudi), apzīmēts ar #. Tas ir radītājs, uz kāda pedēja akmens bija uzasināts nazis. Jo augstāk šīs radītājs, jo asāks nazis (kaut gan asums vēl atkārīgs no asināšanas formas un leņķa). Radītājs #3000 – vienkārši ass nazis, #6000 – ļoti ass nazis, #8000-10000 - ārkārtīgi ass nazis. Šis rādītājs norāda, cik caurumi uz viena kvadrātcolla. Gradi, protams, arī svarīgi, nažu izvēlē, bet tas ir tikai kamēr nazis jauns, tālāk jūs varēsiet paši uzasināt uz jebkuras graudaunības galodas.

Un pēdējais – rokturis. To katrs izvēlas sev pēc izskata un ērtības. Visi japāņu rokturi ir praktisi, jo apstrādāti ar īpašām vielām. Visi Tojiro nažu koka rokturīši ir termiski apstrādāti, kas pasarga tos no sausuma, mitruma un ir nemānami viegli. Rokturi no materiāla mikarta vispār ir nemirstīgi. Mikarta - speciāls materiāls, kurš bija izgudrots militāriem nažiem, ko vēlāk slaveni nažu ražotāji pārņema savām premium klases līnijām. Nerūsējoša tērauda rokturīši ir hiģieniski, jo piestiprināti pie bolstera (asmeņa un rokturīša savienošanas vieta) praktiski bez šūvas. Neskatoties uz spīdumu, šiem rokturīšiem ir lieliska saķere un tie nav slidaini. Plastika rokturīši ir visvairāk sastopami visos veikalos, galvenokārt dēļ savas pašizmaksas, samazinot galīgo naža cenu.


Mēs ceram, ka šis raksts palīdzēs jums izvēlēties jūsu ideālu nazi. Bet, ja jums ir papildus jautājumi, mēs vienmēr būsim priecīgi jums palīdzēt ar izvēli...



Šodien sākas akcija: BEZMAKSAS PIEGĀDE caur OMNIVA pakomātiem pa Latviju, uz Lietuvu un Igauniju. Akcija spēkā pirkumiem virs 100 EUR.

Akciaja uz piegādi spēkā līdz 31/12/2017



Ajūrvēdas teksti iesaka dzert ūdeni, kas ir glabāts vara traukā, jo varam pieder pretmikrobu, antioksidantu, anti-kancerogēnas un pretiekaisuma īpašības. Varš ir svarīgs minerāls mūsu ķermeņī un medicīnas pētījumi pierādīja vara ūdens priekšrocības.


Saskaņā ar 2012. gada pētījumu, piesārņota ūdens uzglabāšana vara traukā līdz 16 stundām istabas temperatūrā, ievērojami samazina kaitīgo mikrobu skaitu. Pētnieki secināja: "Varš ir perspektīvs materiāls dzeramā ūdens attīrīšanai no mikrobiem, jo īpaši jaunattīstības valstīs".


Vēl viens pētījums konstatēja, ka vara virsmas nogalina 97% slimnīcu ITN baktērijas, kas turpmāk var izraisīt infekcijas, rezultātā uz 40% samazina inficēšanas iespējas.


Sadhguru, Indijas jogs, mistiķis, filantrops, teica, "Ja jūs paturiet ūdeni vara traukā, vēlams visu nakti, vai vismaz četras stundas, ūdens iegūst speciālas vara īpašības, kas ir ļoti labi jūsu aknām, un jūsu veselībai un enerģijai kopumā."


Ajūrvēdas teksti liecina, ka ūdenim, glabātam vara traukā, ir spēja līdzsvarot visas trīs Doshas organismā (Vata, Pitta, un Kapha). Doshi ir sanskrita vārds, kas nozīmē "prāts-ķermenis-organisma stāviklis," un visas trīs Doshas ir katrā šūnā, audā un orgānā - katrai kustībai un vielmaiņai - ir svarīgas sastāvdaļas mūsu dzīvē.


Kādu labumu jūs iegūstat?

 

  • Ūdens glāze no vara trauka (istabas temperatūrā), attīra nieres un uzlabo kuņģa zarnu traktu
  • Varš ir labs tonizējošs līdzeklis aknām, liesai, un limfātiskai sistēmai
  • Palīdz saglabāt gremošanas sistēmas veselību
  • Stimulē jūsu smadzenes
  • Ražo melanīnu ( acu, matu un ādas pigmentācija) mūsu ķermeņiem
  • Palīdz dzelzs uzsūkšanos organismā
  • Nogalina kaitīgās baktērijas ūdenī
  • Regulē vairogdziedzera darbību
  • Mazina sāpes locītavās, arī artrīta gadījumā
  • Palēnina novecošanās
  • Palīdz regulēt asinsspiedienu, sirds ritmu un pazemina holesterīna un triglicerīdu līmeni.
  • Brūču dzīšana ir ātrāka

 

Jums vienkārši nepieciešams ieliet ūdeni vara traukā un atstāt uz nakti. Jūs varat dzert pozitīvi uzlādētu ūdeni agri no rīta vai 2-3 reizes dienā - un tas būs pietiekami, lai gūtu maksimālu labumu no tā. Nesasaldēt vara ūdeni. Regulāri mazgājiet vara krūku / krūzi ar svaigu citronu vai speciālu pastu vara tīrīšanai.


Musdienās, mēs bieži izvēlamies ērtības, nevis veselīgu dzīvi. Vai nav labāk vienkārši sekot šai vecai praksei?

 

Vara krūze 400 ml 

      

       Vara krūka 1 L

        



Augstas kvalitātes japāņu virtuves nažus nav ieteicams mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Ražotāji iesaka tikai roku mazgāšanu. Uzreiz pēc lietošanas nažus izmazgājiet nažus ar mazgāšanas līdzekli un noskalojiet. Neizmantojiet abrazīvu mazgāšanas laikā. Lai izvairītos no plankumu parādīšanās, izmantojiet dvieli ureiz pēc mazgāšanas. Ja paradīsies nelielas izmaiņas tērauda nokrāsā vai traipi uz asmens - izmantojiet tikai maigas tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur hloru vai abrazīvus.


Virtuves nažus labāk glabāt atsevišķi no pārējiem virtuves piederumiem. Tas palīdzēs izvairīties no asmens bojājumiem. Neuzglabājiet nažus tradicionālā virtuves atvilktnē sajauktajā kārtībā. Labāk uzglabāt nažu statīvā vai uz magnēta.


Virtuves naži nav paredzēti (gaļas, zivis) lielo kaulu griešanai un smalcināšanai, kā arī saldētas pārtikas griešanai (šim nolūkam ir speciāli naži vai speciālas šķēres). Nažu asmeņus nedrīkst saliekt un lūzt. Nedrīkst skrāpēt virsmas un vert pudeles. Nav ieteicams griezt uz stikla un akmens dēlīšiem, keramikas un akrīla virsmam. Griešanai labāk izmantojiet mīksta koka vai plastmasas dēlīšus.


Pie parezas nažu izmantošanas, kvalitatīvi virtuves naži Jums kalpos vairākus gadus!



 

Šīs raksts izveidots sadarbībā ar internet portālu.

 

 

 

Kur atrast labus virtuves piederumus – tādus, kas būtu funkcionāli perfekti, ērti lietojami un skaisti, un iedvesmotu uz jauniem kulinārijas brīnumiem? Tu negribi paķert pirmos, kas pagadās, tāpēc staigā pa veikaliem, skaties internetā un ceri, ka reiz taču atradīsi īstos.

Pēdējā laikā daudzi pircēji atrod meklēto Rīgā, Tērbatas ielā 12, veikalā, kurš tā arī saucas - Virtuves lietas. Preces šeit pārsteidz ar savu lielisko kvalitāti.


Japāņu naži Tojiro

Labs virtuves nazis ļoti lielā mērā nosaka, vai ēdiens izdosies: ar to ir prieks strādāt, darbs sokas raiti un maltītes gatavotāja labais noskaņojums "pielīp"arī ēdājiem. Tojiro nažus ražo viena no lielākajām nažu rūpnīcām Japānā un tie iemantojuši daudzu augstas klases pavāru atzinību visā pasaulē, arī Latvijā. Konkursā "Latvijas 2012. gada labākais pavārs" un "Latvijas 2012. gada labākais pavārzellis", labākie pavāri saņema Tojiro nažus dāvanā. Labākie un dārgākie, gatavoti no augstas kvalitātes Damaskas tērauda, kur asmeņa kodols ir no cieta metāla (VGold10), bet no abām pusēm apņem mīkstāka metāla sakausējumi, kam var būt līdz 63 slāņiem. Kā rezultātā saņemam gan elastīgu, gan izturīgu asmeni. Veikala sortimentā ir dažādi naži, gan pēc formas un pielietojuma, gan pēc cenas, sākot ar 5 LVL.


Keramiskie naži Cookut

Nāk no Francijas. Tie gatavoti no ļoti cieta materiāla (oksīda-cirkonija), kurš ilgi saglabājas ass, ir nerūsošs, viegli kopjams un ķīmiski neitrāls, neoksidē produktus un nepārnes smaržas. Sortimentā ir gan dāvanu komplekti, gan naži atsevišķi. Vairāk informācijas atradīsiet šeit: www.virtuveslietas.lv


Nažu asināšanai

Nevajag ticēt, ja par kādu nazi reklāmā apgalvo, ka tas nekad neesot jāasina. Agri vai vēlu notrulinās arī visasākie. Nažu asināšanai pieprasīti ir japāņu ūdens akmeņi. Ar rupjāko akmeni veido sākuma leņķi vai noņem robiņus, tālāk darbu turpina ar vidēji rupju akmeni un pabeidz, nopulējot ar smalku akmeni, tad nazis patiešām iznāk ass kā žilete. Tiem, kuriem asināšana uz ūdens akmeņiem liekas sarežģīta, ir universālas asināšanas ierīces. Keramiskiem nažiem piemēro speciālu dimanta asināšanas ierīci - www.virtuveslietas.lv


Griežamie dēlīši

* Darbam ar asiem cieta metāla nažiem piemēroti ir griežamie dēlīši no Japānā augošā Ādama koka (Paulownia), kam ir ļoti mīksta un viegla koksne, tā sargā naža asmeni no ātras notrulināšanās, ātri izžūst un aizaudzē mikroplaisas. Dēlis ir neticami viegls - www.virtuveslietas.lv.
*  Izturīgi un ļoti dekoratīvi ir no Francijas ievestie griežamie dēlīši un citi virtuves piederumi, kas gatavoti no olīvkoka. Tas ir divreiz cietāks par ozolu, ar skaistu faktūru, kas katru izstrādājumu padara unikālu. Pārklājumam izmanto dabīgu olīveļļu, iztiekot bez "ķīmijas". Dēlis ir ideāls veids, ka pasniegt smuki sagrieztos sierus vai gaļu.
*  Lai nodrošinātu aizsardzību pret mikroorganismiem - vīrusiem, baktērijām, sēnītēm, ieteicami griežamie dēlīši ar Microban antibakteriālo pārklājumu, kura ražošanā izmanto patentētu amerikāņu nanotehnoloģiju un kurš šobrīd tiek atzīts par efektīvāko pasaulē. Plastikātā ietvertāsMicroban molekulas neļauj izplatīties mikrobiem un smaržām; virsmas antibakteriālās īpašības nezūd arī pēc mazgāšanas trauku mašīnā. Lai dēlītis neslīdētu, tam ir silikona maliņas - www.virtuveslietas.lv.

Vara trauki un piederumi

Vara trauku galvenā priekšrocība ir tas, ka tie atļauj gatavot uz mazas un mērenas uguns. Vara siltumvadītspēja ir desmit reizes augstāka nekā nerūsējošam tēraudam un stiklam, un divās reizes augstāka nekā alumīnijam. Labākajos restorānos drīzāk izmanto tieši vara traukus. Papildus augstai siltuma vadīspējai, varam ir arī laba siltumietilpība, tajos brīnišķīgi gatavot, nekas nepiedeg un produkti izcepjas perfekti. Vara traukiem, tāpat kā sudraba traukiem, piemīt antibakteriālas īpašības, ēdieni ilgāk uzglabājas un "patur" savas īpašības.



Katram slavenam šefpavāram ir savi noslēpumi, kurus sapņo atklāt ikviens pavārs-amatieris. Bet dažreiz perfektu garšu ēdiens iegūst nevis no eksotiskām garšvielām, bet pareizi izvēlētiem traukiem. Veikals "Virtuves lietas" piedāvā traukus, ar kuriem Jūs varat sasniegt kulinārijas visaugstāko līmeni.


1. Garšīgi. Gatavojot vara traukos, ikdienas ēdieni iegūst jaunu garšu

Slavenākie pasaules pavāri gatavo savus šedevrus tieši vara traukos. Aromātiska zupa, dārzeņu vai gaļas sautējums, pagatavots vara katliņā, iegūst izsmalcinātu, tīru garšu.


2. Ātra gatavošana

Līdz ar jauno tehnoloģiju un materiālu parādīšanos un izmantošanas iespējām, daudzi pavisam aizmirsuši varu - materiālu, kas sadala siltumu daudz labāk nekā nerūsējošais tērauds, alumīnijs vai stikls. Tas sakarst ātri un vienmērīgi, ievērojami samazinot gatavošanas laiku līdz pat 30-50%. Turklāt, vara traukiem vajadzīga pavisam neliela uguns, kas ļauj jums ietaupīt naudas līdzekļus.


3. 100% roku darbs

Kapara trauku meistari joprojām nemaina ražošanas procesu, uzturot vara apstrādes bagātās un senās tradīcijas. Katrs trauciņš šeit tiek apstrādāts manuāli un ir izkalts uz atklātas uguns, kas nodrošina katras detaļas izturību. Trauku rokturīši ir izgatavoti no misiņa, kas atšķirībā no vara, neuzkarst tik ātri. Rokturīši tiek manuāli nopūlēti un piestiprināti pie traukiem ar biezām nerūsējoša tērauda kniedēm, kas nodrošina perfektu izturību.


4. Skaisti

Uzlieciet tos uz galda - tie izskatās tik skaisti! Skaistos traukos, protams, arī gatavot ir daudz patīkamāk, un ēdiens arī šķiet gardāks. Kādus vēl traukus var salīdzināt ar vara traukiem, pēc to dabiskā skaistuma un spīduma? Laikam tikai zelta.


5. Ilgmužīgi

Ja esi bijis amatniecības muzejā, noteikti esi redzējis daudz vara traukus, līdz ar to - secinājums ir tikai viens - varš ir ne tikai ļoti skaists, bet arī laika izturīgs materiāls. Jūsu mazbērni un pat mazbērnu bērni varēs iegūt mantojumā vara trauciņus. Vai vēl kāds materiāls var lepoties ar šādu ilgmūžību?


6. Vara trauki ar pārklājumu un bez - dažādu ēdienu gatavošanai

Vara katliņi un pannas kontaktā ar skābu vidi var oksidēties, tāpēc no iekšpuses tie tiek alvoti ar pārtikas alvu, kas ne tikai aizsargā traukus no oksidēšanas procesa, bet arī kalpo kā nepiedegošais pārklājums. Vara trauki bez alvas pārklājuma perfekti der auksto un neskābo ēdienu pagatavošanai. Piemērām, vara bļoda ievārījuma vārīšanai: pateicoties vara unikālajām īpašībām, ievārījums varīšanas procesā nepiedeg un ir īpaši smaržīgs.


7. Ražošanas garantija

Mums ļoti svarīgi mūsu reputācija, tāpēc, ja klientiem rodas kaut mazākās problēmas, tās vienmēr tiek operatīvi risinātas.


8. Pieredzējušo pārdevēju konsultācijas

Veikalā "Virtuves lietas" Jums sniegs pilnu preču aprakstu un konsultācijas, ka arī - atbildēs uz visiem interesējošajiem jautājumiem: zvaniet, raksiet, nāciet!


9. Iespēja apskatīt produkciju veikalā "Virtuves lietas" Rīgas centrā, Tērbatas 12

Ir iespēja novietot auto pie veikala, uz visām blakus ielām, kā arī autostāvietās EuroPark.


10. Pasūtīt preci internetveikalā ar piegādi:       Preču katalogs



Neatkarīgi no tā, ko Jūs izvēlēsieties no mūsu veikala piedāvātas produkcijas - tas vienmēr padarīs Jūsu ēdienu gatavošanu vēl baudāmāku, piesaistīs ciemiņu uzmanību un kļūs par spilgtu papildinājumu Jūsu virtuves interjeram.


Veikala adrese: Tērbatas iela 12, Rīga

Tālr.:+371 29450947,

E-pasts: edimar@inbox.lv

Seko "Virtuves lietas" veikalam arī  Facebook



Tiek uzskatīts, ka nedrīkst dāvināt nažus – tas izraisa strīdu!


... Mēs zinām, ka nedrīkst dāvināt sliktus nažus! Jubilārs var apvainoties. Bet uzdavināt nazi, kas nesīs īpašniekam baudu vairākus gadus var! Un pat vajag! Cik patīkami, kad jūsu dāvanu lieto katru dienu un atceras jūs ar labo vārdu. Labs nazis derīgs instrumēnts jebkurā saimniecībā. Nākotnē, atnākot ciemos, baudīsiet garsīgus ēdienus, pagatavotus ar jūsu dāvanu. Un lai ļaunie gari nekaitē jūsu attiecībām – paņemiet monētu dāvana vietā un nekādas nepatikšanas neskars. Mēs pārbaudījām!


Ja Jūs joprojām domājat, ka labāk neriskēt, mūsu veikalā Jūs varat iegādāties dāvanu karti par jebkuru summu.


Gaidām ciemos!



Izvelēties sev piemērotāko nazi ir grūti, sevišķi, ja tu to neesi turējis rokā, nav jūtis to balansējumu, asumu u.c. Mēs vienmēr sakam, ka izvelēties sev nazi  - kā mērīt kurpes, jo nazi tu izmantosi gandrīz katru dienu, kurš vairāk, kurš mazāk.

Tāpēc Liepājas un Kuldīgas iedzīvotājiem ir lieliska iespēja apskatīties japāņu nažus un aksesuārus Tojiro klātienē pie mūsu partnieriem - veikalos Balzamiko.


Balzamiko veikalu adreses:

Liepājā: Kuršu laukums 13
Kuldīgā: Liepājas iela 46


www.balzamiko.lv



Lejupielādēt instrukciju (ENG, LV, RU)



Šodien ir daudz visādas asināšanas ierīces tirgū. Tomēr, nažu asināšana nav līdzvērtīga uz ūdens akmeņiem un universālajiem iericēm. Asināšana uz iericēm dod robainu naža virsmu (mikrozāģis), tajlaikā ūdens akmens padara asmeni vienlīdzīgu. Rezultātā robains asmenis kož (zāģē) ēdienu, un mums likās, ka nazis ir ass, bet tā nav.

Ja asināt nažus tikai ar universālajiem iericēm, tad asmeņa izturība kļūs mazāka, kā rezultātā pieved pie plaisam un bojājumiem. Ja Jūs lietojat veltņu vai elektrisko asināšanas ierīci - nažu ražotājs rekomendē vienu vai divas reizes mēnesī lietot ūdens akmeni, lai pagarinātu naža lietošanas termiņu.



Izskatās identiski? Patiesībā, nav!


1. Absolūti jauns nazis.

Asmens izgāja vairākas procedūras, no slīpēšanas līdz pulēšanai, un tas ir ļoti tīrs.


2. Nodilis asmenis.
Asmens mala nodils pēc aptuveni viena mēneša mājās lietošanas. Jūs varat redzēt noapaļotas asmeņa malas un daudz skrāpējumi. Tīru un skaistu griezumu vairs nav iespējams dabūt, no tā bojājas zivis un gaļas audi, kas rezultātā izraisa puvi.


3. Asināšana uz veltņu iericēm.
Veltņu asināšana sniedz Jums rezultātu salīdzinoši labāk. Bet robainas malas joprojām ir redzamas. Zāģveida asmens dod labu griešanu kādu laiku, bet asmeņa malas īstenībā ir sabojātas un būs noapaļotas pēc pāru lietošanas reizēm.


4. Vidējais ūdens akmens (# 1000)

Acīmredzot, virsma ir gludāka nekā pēc asināšanas ierīcēm. Tā ka asmeņa lielāka plāksne guļ uz galodes asināšanas prosesā, Jūs varēsiet dabūt pareizo leņķi.

 


5. Pulēšana ar gala apdares akmeni (# 3000)

Tas ne tikai izlīdzina smalkas skrambas pēc vidēja akmeņa, bet arī  regulē augšējo asmeņa malu. Šī korekcija stiprinās asmeni un pagarinās dzīvi Jūsu nazim.


6. Ekstra pulēšanas akmens (# 6000)

Parasti izmanto, lai pabeigtu zobenu, bet nazim ir perfekta. Kā Jūs varat redzēt, mazāk skrāpējumu nekā uz # 3000  apdares akmeņa. Tas padara asmeni kā jauno.



Ko Jums nozīmē ēst gatavošana?

Daudziem tā ir ikdienišķa un garlaicīga rutīna, bet dažiem tas ir maģisks rituāls, ar iespēju radīt kaut ko jaunu, neticami garšīgu un skaistu.

Viens no galvenajiem noslēpumiem, kā iespējams izbaudīt ēdiena gatavošanu - ir labi virtuves naži. Labs virtuves nazis ļoti lielā mērā nosaka, vai ēdiens izdosies - ar to ir prieks strādāt, darbs sokas raiti un maltītes gatavotāja labais noskaņojums "pielīp" arī ēdājiem.

Vai atceraties, kā ir griezt produktus ar neasu nazi? Tomāti pārveršas par biezeni, visa sula iztek, gaļas gabali sanāk dažāda platuma ar rievotām malām utt. Kā te var runāt par baudu? Lai varētu izvēlēties sev piemerotāko nazi, nepieciešamas papildus zināšanas.


Tojiro nažu piekšrocības:

  • Japāna ir slavena ar savām samuraju zobenu senajām tradīcījām, kuras mūsdienās sanāca "pārnest" virtuves nažu ražošanā. Augstākās kvalitātes tēraudi un ass asināšanas leņķis padara japāņu nažus Tojiro īpaši asus;
  • Ērts rokturis, kurš viegli ieguļas plaukstā;
  • Katrs nazis Tojiro uzasināts ar rokām uz japāņu ūdens akmeņiem;
  • Naži teicami ilgi paliek asi. Asmeņi gatavoti no augstas kvalitātes tērauda, kur asmeņa kodols ir no cieta metāla (VGold10), bet no abām pusēm apņem mīkstāka metāla sakausējumi, kam var būt līdz 63 slāņiem. Kā rezultātā saņemam gan elastīgu, gan izturīgu asmeni, griežot bez asināšanas ilgāk nekā ar citiem nažiem;
  • Liela nažu izvēle. Veikalā "Virtuves Lietas" ir vairāk nekā 100 nažu un aksesuāru modeļi no Japānas. Universāli un speciāli naži - ar koka, mikartas, nerūsējošā metāla vai plastikas rokturi. Dažāda garuma un formas asmeņi - vienslāņu un daudzslāņu (damaskas) asmeņi. Jebkurā gadījumā Jūs varēsiet izvēlēties sev mīļāko un piemērotāko nazi;
  • Elastīga cenu politika;
  • Veikala "Virtuves Lietas" darbinieki ar prieku palīdzēs Jums izvēlēties sev piemērotāko instrumentu, novērtējot Jūsu prasības.

Tojiro nažus ražo viena no lielākajām nažu rūpnīcām Japānā un tie iemantojuši daudzu augstas klases pavāru atzinību visā pasaulē, arī Latvijā. Par to liecina arī fakts, ka Tojiro brenda naži iekļauti "Top 10 labākie naži pasaulē" pēc Lielbritānijas vēstneša "Independent" vērtējuma.


Nažu asināšana

Nevajag ticēt, ja par kādu nazi reklāmā apgalvo, ka tas nekad neesot jāasina. Agri vai vēlu notrulinās arī visasākie. Nažu asināšanai pieprasīti ir japāņu ūdens akmeņi. Ar rupjāko akmeni veido sākuma leņķi vai noņem robus, tālāk darbu turpina ar vidēji rupju akmeni un pabeidz, nopulējot ar smalku akmeni, tad nazis patiešām iznāk ass kā žilete. Tiem, kuriem asināšana uz ūdens akmeņiem liekas sarežģīta, ir universālas asināšanas ierīces.


Griežamie dēlīši no ādamkoka ( Paulownia)

Ja gribat, lai Jūsu nazis kalpotu pēc iespējas ilgāk, tad labāk griezt uz mīkstas virsmas. Viens no labākajiem variantiem ir griežamie dēlīši no Japānā augošā Ādama koka (Paulownia), kam ir ļoti mīksta un viegla koksne, tā sargā naža asmeni no ātras notrulināšanās, ātri izžūst un aizaudzē mikroplaisas. Šis koks ir kaut kas līdzīgs kaučugam pēc faktūras un ir neticami viegls, kas, protams, nevar nepatikt mūsu sievietēm.

explorer



Tūkstošiem gadu Japānas ieroču meistari ražoja unikālus kaujas samuraju zobenus, izraisot bailes samuraju ienaidniekiem. Šodien, turpinot tradīcijas, japāņu ražotāji piedāvā ikvienam, kas mīl un prot gatavot, ne jau kara ieročus, bet virtuves nažus. Tomēr šiem miera instrumentiem nav zemāka kvalitāte nekā samuraju asmeņiem. Global naži ražo Yoshikin rūpnīcā, kas atrodas Japānas pilsētā Niigata, un šodien zīmols ir ļoti slavens un populārs Eiropā profesionālajā virtuves lokā. Astoņos no desmit Skandināvijas restorānos izmanto tieši šos nažus. Global nažus izmanto vairākas profesionālas komandas pasaules kulinārijas konkursos un kulinārijas olimpiādēs. Global naži tika vairākkārt apbalvoti starptautiskās izstādēs un žurnālos. Ar ko šie naži ir pelnījuši tik plašu ekspertu un mājas lietotāju atzīšanu?


Sākums

Dzimšanas datums zīmolam Global var skaitīt 1985.gads. Virtuves nažu Global ārejo izskatu un dizainu izstrādāja slavens japāņu dizainers Komin Yamada. Viņš ir pazīstams ar to, ka bija aicināts, kā pirmais ārzemnieks, sadarboties ar Eiropas dizaina mājas Rosendahl. Yamada ir radījis nažu līniju, kas atšķīrās ar revolucionāru dizainu, izmantojot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus un jaunus materiālus. Šie naži ir paredzēti plašam klientu lokam: gan profesionāliem pavāriem, gan mājas lietošanai. Global nažus ir ļoti vienkārši lietošanā un kopšanā, un vienlaikus tie spēj izpildīt visstingrākās ekspertu prasības. 


Īpašības un priekšrocības

Divi jauninājumi, kas atšķir Global nažus no citiem - asmeņa malas struktūra un perfekts līdzsvars.

Asmeņa griešanas mala - ir vissvarīgākā asmeņa daļa, un, ja mēs runājam par nažiem Global, tiem griešana daļa ir patiesi unikāla. Lielākai daļai no šiem nažiem ir Eiropas veida (simetriskā) asināšana. Tomēr, asināšanas forma atšķiras no Eiropas nažiem. Atšķirību labi var redzēt zīmējumos. Zīmējums 2 - standarta eiropiešu asināšana, zīmējums 1 - Global nažu asināšanas forma. Kā redzams, griešanas malas veido ļoti asu leņķi, pie tam, griešanas mala ir krietni platāka nekā eiropiešu un var sasniegt līdz pat collas četrdaļu.

                                 

Global nažu ideāls līdzsvars tiek panākts ar ļoti netradicionālu metodi. Tukšs naža rokturis piepildīts ar smiltīm, kuru daudzums ir precīzi aprēķināts, lai nodrošinātu optimālāko svara attiecību starp asmeni un rokturi. Šī metode ļauj dabūt visprecīzāko līdzsvarošanu. Turklāt nažiem Global nav bolsteris, kas atvieglo griešanu un asināšanu.

Vēl viena nažu Global konstrukciju īpašība - oriģināli gludas nažu līnijas un bezšuvju savienošana. Gan rokturis, gan asmens ir izgatavoti no nerūsējošā tērauda, padarot nažus maksimāli higiēniskus, tiem neuzkrājas netīrumi, un tos ir ļoti viegli mazgāt.

 

No kāda tērauda ir taisīti naži Global?

Global naži ir izgatavoti no vislabākas augstoglekļa tērauda, kas ir paredzēts griezējinstrumentu ražošanai. Yoshikin uzņēmums izmanto materiālu, kas tika speciāli izstrādāts nažiem Global - nerūsējošais tērauds CROMOVA 18. Nosaukums atspoguļo elementu sastāvu: hroms, molibdēns, vanādijs. Šīs tērauds ir pietiekami ciets, lai nazis labi turētu savu asumu, un ir pietiekami mīksts, lai varētu viegli to uzasināt. Tas satur 18% hroma. Šāds augsts līmenis uzlabo ķīmisko izturību. Tomēr speciālisti iesaka ievērot japāņu nažu lietošanas noteikumus, lai novērstu koroziju un plankumu parādīšanos uz ​​asmeņa. Molibdēns un vanādijs palielina asmeņa stiprumu un izturību - Global naži paliek asi ļoti ilgu laiku, prasot tikai nelielu rediģēšanu.


Pāriet uz katalogu...



Zināms, ka labs nazis ir saimnieka labākais palīgs virtuvē.


Ļoti interesanti šajā ziņā ir Damaska tērauda naži. Tie jau no sēnajiem laikiem skaitas vieni no labākajiem pasaulē. Asmeņi padarīti pēc šīs tehnoloģijas cieti un elastīgi vienlaikus un ilgi tur savu asumu.


Kā taisa damaska asmeņus?


Tam ņem tēraudu ar dažāda oglekļa saturu, cietus un mīkstus tēraudus, tos satinot, uzkaļ pēc īpašas vakūma kaļšanas tehnoloģijas. Pateicoties Damaska tērauda unikalajiem īpašībām, naža asmenis kļust ļoti ciets līdz pat 63 HRc, un rezultātā īpaši ass. Tāds nazis saglabā savas griešanas īpasības neticami ilgi bez kartējas asināšanas.


"Virtuves lietas" piedāvā Latvijas tirgū nažus no damaska tērauda Tojiro FlashŠie naži ir pataisīti no 37-63 damaska tērauda slāņiem, kur vidū ir ciets VG10 japāņu tērauds ar paaugstinātu oglekļa saturu un sabalancētu smaguma centru ar rokturi no mikartas. Kā arī Tojiro Shippunaži no damaska tērauda ar koka rokturi japāņu stilā.



Katru reizi, kad atnāk jauna nažu partija no Japānas, gribas arvien ātrāk atvert kastes un paskātīties uz jauniem modeļiem, ko esi pasūtījis. Jo, kad izvēlies kādus modeļus atvest no milzīgā Tojiro sortimenta, balsties uz tehniskajiem parametriem un bildēm, bet nezini kā nazis izskatīsies dzīvē, kā jutīsies plauktā, kā griezīs...


Šodien mēģināšu pastāstīt par jaunu Tojiro nažu sēriju Shippu Black (Damascus). Eksperimentam izvēlos modeli FD-592BK, universāls nazis (Petty) 130mm. Viss sākas ar iepākojumu, kas ir uztaisīts tumša koka veidā, ar koka raupjumu un reljefu. Dominejošās krāsas ir melns un pelēks ar zeltainiem hieroglifiem. Domāju, ka ar to visi japāņi gribēja uzsvērt, ka tomēr iekšā ir daudzslāņu nazis no Damaska tērauda ar nosaukumu Shippu Black (melns). Bet ne jau iepakojuma dēļ mēs pirkām tādus nažus. Veram vaļā kasti...pirmais ko redzam ir nažu sērijas pase ar tehnisko specifikāciju, ar pilnu Shippu Black nažu līnijas modeļu bildēm. Un beidzot – tik gaidīts moments...


Tagad naža rokturis ir tumši brūns, gandrīz melns, un uztaisīts no kastāņa koka. Salīdzinājumā ar magnolijas koku, kastanis ir vairāk raupjāks un labāk jūtās plauktā. Vispār, kad ņem rokā koka rokturi, uzreiz jūt tā siltumu un vieglumu. Tātad, kam patīk viegli naži – ta ir Jūsu izvēle! Zināšanai: Japānas pamatiedzīvotāji kopš seniem laikiem dod priekšroku koka rokturiem. Un kad es lūdzu paskaidrot Tojiro rūpnīcas pārstāvi, kāpēc? Viņš man atbildēja, ka japāņi ļoti ciena savas tradīcijas, kuras palikušas nemainīgas gadsimtiem ilgi, un tas būtu jāpieņem par pašsaprotamu. Dažas tradīcijas ir tik senas, ka mūsdienu Japānas iedzīvotāji nedomā par to izcelsmi un cēloņiem, viņi vienkārši dzīvo un ievēro tās. Tāda ir Japāna... ar saviem kultiem un tradīcijām...


Par asmeni. Uzreiz, kas tiek pamanīts un ko nevar redzēt bildēs – asmens nopūlēts līdz spogulim, pateicoties speciālajai asmeņa apstrādei ar oksīdu palīdzību. Sanāk, ka Shippu Black ir seno japāņu tradīciju un vissmodernāko tehnoloģiju savienojums. Tagad Damaska slāņi redzami labāk un tērauda savienojumu robežas ir spilgti sadalīti ar melnām līnijām. Asums ir ideāls, kā vienmēr Tojiro japāņu nažiem! Asmeņa uzasināšana un pulēšana ar rokām uz smalkākas galodes dara savu darbu. Asmenis ir kā skalpelis, pie tām vēl viegls. Naža svars ir tikai 55 g. Neticami, bet fakts! Pamēģināju asumu uz papīra...patīkami...A4 lapu sasmalcināju putekļos :)) Man uzreiz iepatikas šīs nazis, noteikti papildināšu savas mājas kolekciju ar tādu.


Tojiro Shippu Black iepatikās ne tikai man, bet arī mūsu veikala klientiem. Tikko nazis parādījies plauktos, tas uzreiz atrada savus pircējus. Patreiz ir pieejami tikai 2 modeļi Shippu Black, bet mēs noteikti paplašināsim šo nažu līniju:


FD-592BK (Petty 130mm)

FD-594BK (Chef 210mm)



Veikala "Virtuves Lietas" direktors

Eduards Brinkmanis



Varš – labākais siltuma diriģents. Profesionālie pavāri novertē varu par atsaucības ātrumu. Vara traukos produkti pagatavojas ātri un vienmērīgi, jo varš vienmērīgi aptver produktus ar siltumu. Vara trauki lielākoties izgatavoti ar rokām pēc sēnām tradīcijām.


Vara trauku galvēna priekšrocība ir tas, ka tie atļauj gatavot uz mazā un mērena uguns. Vara siltumvadītspēja ir desmit reizēs augstāka nekā nerūsējošam tēraudam un stiklam un divās reizēs augstāka nekā alumīnijam. Lai garšīgi gatavot vara traukos jābūt uzmanīgiem ar uguns.


Dārgajos restorānos drizāk izmanto tieši vara traukus. Papildus augstai siltuma vadīspējai varam laba siltumietilpība, tajos brīnišķīgi gatavot, nekas nepiedeg un produkti izcepas perfekti. Vara traukiem tāpat kā sudraba traukiem piemīt antibakteriālas īpašības, ēdieni ilgāk uzglabājās un patur savas īpašības


Pirmo vara priekšmetu ir ieteicams izvēlēties pannu. Neviena cita panna nevar konkurēt ar vara pēc «veiktspējas». Tā ir izturīga un ērta izmantošanā. Varš ir mīksts metāls, tāpēc kvalitatīvi vara trauki jābūt ar drīvēšanu, kas paaugstina metāla darbības laku.


Segums

Vara trūkums ir ātra oksidēšana saskarē pat ar vājām skābām vidēm. Tāpēc trauku iekšpusi pārklāj ar citiem metāliem. Šīm nolūkam izmanto alvu vai nerūsējošo tēraudu. Pārklājums, kas uzlikts ar rokām, turās ilgāk, jo pārklājums sanāk biezāks nekā galvanizācijas metodē.


Vara trauki bez alvošanas perfekti der augsto un neskābo ēdienu pagatavošanai. Saputoti olu baltumi vara bļodā bez pārklājuma būs ievērojami cietāki nekā traukos no citiem materiāliem. Eksistē deserti, kuru var pagatavot tikai vara traukos, jo vara siltuma vadītspēja ļauj atdzīst daudz ātrāk. Piemērām, olu krēms ar cukuru un vīnu (tradicionāls itāļu deserts) nesanāk nekurā citā traukā, izņemot vara. Garšīgāks mājas ievarījums un speciāla vara bļoda bez alvošanas ir divas neatņemamas sastavdaļas – to mēs zinām no mūsu vecmāmiņām.


Kā rūpeties par vara traukiem?

Vara trauki ir ļoti izturīgi, tie kalpos ilgāk, ja:

  • Izmantosiet koka vai silikona lāpstiņas, kuri neskrāpē virsmu;
  • Mazgājiet vara traukus siltajā ūdenī ar mazgašanas līdzekli;
  • Nelietojiet līdzekļus ar hloru;
  • Neizmantojiet abrazīvus, tās var noņemt alvas slāni;
  • Neatstajiet tukšus traukus uz dаrbojošās plītis;


Vara tīrīšana mājas apstakļos

Lai atjaunotu vara starojošu mirdzumu, var lietot tautas recepti: samaisīt pa vienai karotei miltus, etiķi un rupjo sāli. Apstrādāt vara priekšmetu un noslaucīt ar mīkstu drāni. Ja vara priekšmets ir ļoti vecs un ļoti netīrs, ielieciet to vienā litrā varošā etiķa un pievienojiet 2 ēdamkarotes sāls. Pēc tam, kad priekšmets ir atdzisis, noskalojiet to ar ūdeni un noslauciet to. Ja Jums ir nepieciešams tikai atjaunot spīdumu, nopulējiet to ar nelielu avīzes gabalu - vecais triks, kas tika izmantots logu tīrīšanai. Protams, var arī izmantot speciālus līdzekļus vara tīrīšanai.


Varš un veselība

Varš – mikroelements, kas piedalās cilvēka organisma darbības regulēšanā. Pieaugušo cilvēka organismā ir līdz 100 g vara. Varš neuzkrājas organismā un iziet no ķermeņa daļām vielmaiņas procesos, tāpēc cilvēkam ir jāsaņem kopā ar pārtiku, saskaņā ar dažādām aplēsēm, 0,9-2 mg vara dienā.


Bakteriālas īpašības

Vara bakteriāla īpašība pasaulē zināma jau no senājiem laikiem. Bet oficiāli, 2008. gadā, saskaņā ar ASV Vides aizsardzības aģentūras pētījumu, varam piešķirts oficiāls statuss materiāls ar baktericīdu virsmu. Vara virsmas īpaši izteikta antibakteriāla iedarbība ir pret Staphylococcus aureus. 2009. gadā tika noskaidrota vara loma "cūku gripas" vīrusa inaktivēšanā.


Vara trauki un piederumi , spied šeit



Nē?  Tad šīs ir īstais laiks to izdarīt! 


«Burkāna zivju grozs» zivju izlase 2 personām akmens pannā ar grilētiem dārzeņiem

(Īslandes menca, dziļūdens rozā garneles, mīdijas, foreles balotīne)


«Burkāna lepnums» - gaļas izlase 2 personām akmens pannā ar grilētiem dārzeņiem

(pīles, piena sivēna un liellopu gaļa, briežgaļas kotletes)



Šos gardumus uz daudz, daudz ko citu var nogaršot restorāna "Burkāns"

Adrese: 11.novembra krastmala 9, Rīga

www.burkans.lv

 

Paldies par sadarbību Restorāna "Burkāns" šefpavāram Andrim Rūmītim

 





Vulkāniskā akmens trauki CuArtigiana (Itālija) - tiem, kas izvēlas labāko!


Veikals "Virtuves Lietas"

Tērbatas 12, Rīga

edimar@inbox.lv

+371 29450947

 





Es izvēlos šefpavāra nazi Tojiro no sērijas FLASH (Damaska tērauds). Šīs nazis mani pārsteidza ar savu asumu un ergonomiku, dažreiz likās, ka tas ir rokas turpinājums. Tomātus griež tik smalki, ka var redzēt tā struktūru, gaļas un zivtiņas sadalīšana ar tādu nazi ir baudāms process. Bet kā saka - ja gatavo ar prieku, tad ēdieni sanāk garšīgi un gardi!
Šo te japāņu meistaru mākslas darbu var atrast veikalā "Virtuves lietas", Kr.Barona 46, t/c "Barona centrs" 2.st. vai šeit FLASH


Gatavojiet ar prieku !!!







Kopējas rekomendācijas:

Ja Jūs jau esat nopirkuši vai plānojāt to izdarīt, mēs iesākam vadoties pēc mūsu lietošanas pamācības, lai pilnvertīgi baudīt darbu ar nazi un izvairīties no nažu bojāšanas.

Naža lietošana

Naži Tojiro nāk no rūpnīcas ar asiem, kā skuveklis, asmeņiem, par ko saņēma savu slavu. Naži – nav rotaļlieta, tos jātur talāk no bērniem. Lai izvairities no asmeņa bojāšanas, ar to nedrīkst sist, griezt kaulus, saldētus produktus un citus cietos produktus. Nazi nedrīkst saliekt un izmantot to, kā skrāpēšanas instrumentu, ka arī nedrīkst vert vaļā pudeles un konservus.

Griešanas virsmas

Naži tojiro ir izgatavoti no cietākiem metāliem, nekā parastie virtuves naži. Griešanas virsmas no akrīla, stikla un citas līdzīgas pēc faktūras virsmas nav ieteicāms lietot, jo tie bojā naža asmeni un nazis paliek neass. Nedrīkst griezt produktus uz akmens vai marmora virsmām, uz keramikas un dzelzs šķīviem. Mēs rekomendējām griezt uz koka virsmām vai uz delīšiem no mīkstas plastmasas.

Nažu tirīšana un uzglabāšana

Uzreiz pēc lietošanas, nažus Tojiro (kā arī visus citus) vajag nomazgāt un izžūst. Nažus ar koka rokturi nedrīkst mazgāt trauku mazgāšanas mašīnā, mēs arī neiesākam mazgāt visus parējos nažus, jo mazgāšanas ķīmija nelabvelīgi iedarbojās uz asmeni. Nažus jāglabā atsevišķi no parējiem traukiem, tas pasargās Jūs no nejaušas traumas un pasargās naža asmeni no nevajadzīgiem pieskārieniem ar citiem cietiem priekšmetiem. Vislabāk nažus jātur uz speciāla stenda vai uz magnēta turētāja.

Asināšana

Lai ātri uzāsināt nazi, var pielietot keramisko nažu asināmo, Bet Jums jāsaprot, ka šāda veida asināšanai ir arī negatīva puse, jo uzasinot nazi ar keramiska asināma palīdzību, asmenis paliek ass pateicotiet mikro iecirtumiem – savā ziņā mikro zāģis, kurš uz neilgu laiku veidos asa naža sajūtu, bet tāda veida asmenis krietni ātrāk nodilst, nekā asmenis ar gludu griešanas virsmu. Tāpēc mēs rekomendējām asināt nažus no cietiem metāliem tikai uz japāņu ūdens akmeņiem.

Nažu rediģēšana

Pareizi lietojot nažus Tojiro, tos nevajadzēs asināt ilgu laiku. Ja Jūs sākāt jūst , ka asums vairs nav tas, tad pienāca laiks tos rediģēt. Nažus no mīkstiem metāliem var rediģēt ar metāla vai keramikas musata palīdzību. Nažus no cietiem metāliem vajag rediģēt uz ūdens akmeņiem sākot no #1000. Tad Jūsu nazis būs ass katru dienu. Ja pēc rediģēšanas nazis joprojām ir neass, to vajag rediģēt uz rupjāka akmeņa, piem. #220, lai atgriezt tam bijušo formu.

Asināšanas akmens

Labākais variants lai uzasināt nazi ir lietot ūdens asināšanas akmeni. Rupjais akmens #220 vajadzīgs, lai izveidot pareizo leņķi, nažiem Tojiro tas ir 15 grādi. Un gludo akmeni, piem. #3000, lai izveidot līdzeno un gludo griešanas virsmu. Akmeņa rupjums atšķirās pēc sēklu skaita uz vienu kvadrāto centinetru un apzīmējās ar # zīmi. Akmeņi #220 ir visrupjāki, savukārt akmeņi #8000 visgludaināki. 



 

No 27.04.12 naži Tojiro populārā tvšovā «Кулинарный поединок» uz НТВ

Tagad programmas viesi gatavo savus ēdienus ar japāņu nažiem Tojiro un ne tikai runā, bet arī darbā demonstrē izcilo nažu Tojiro asumu un japāņu kvalitāti.

Filmēšanas pārtraukumos bija ļoti patīkami dzirdēt no šova vadītāja Oskara Kučeras sirsnīgas brīnumvārdus par nažiem Tojiro. Tas bija teikts nevis reklāmas dēļ, bet kā personiskais viedoklis, kuru atbalstīja visi šova dalībnieki. Skataties tvprogrammu «Кулинарный поединок» НТВ kanālā katru sestdienu 10.55



Pavāru kluba biedriem 10% atlaide visiem japāņu nažiem un aksesuāriem Tojiro, uzrādot kluba biedra karti.

http://chef.lv/index.php?ID=500



Mēs bijām vieni no sponsoriem "Latvijas 2012. gada labākais pavārs" un "Latvijas 2012. gada labākais pavārzelis" sadarbībā ar Pavāru klubu.


Pirmas trīs vietas abos konkursos dāvanā saņēma Japāņu nazi TOJIRO no veikala "Virtuves lietas" un citas vērtīgas dāvanas no sponsoriem.


Pirmo vietu konkursā „Latvijas 2012. gada pavārs" un naudas balvu EUR 1000 apmērā ieguva Kārlis Visockis («Tallink Hotel Riga» , restorāns «Elements»), otro vietu ieguva Juris Dukaļskis (restorāns «Kaļķu vārti»), trešo vietu ieguva Viesturs Lasmanis (restorāns «Kaļķu vārti»).
Žūrijas darbā piedalījās pieredzējuši šefpavāri Aldona Gečienė (Aldona Gečienė, Lietuva), Rudolf Visnapuu (Rudolf Visnapuu, Igaunija), Jari Kārlsons (Jari Karlsson, Zviedrija), Jarmo Hūhtanens (Jarmo Huuhtanen, Somija), Aleksandrs Denisovs (Александр Денисов, Krievija).



Japāņu pavāru noslēpumi.

 

Ielā ir slapjšs un lietains laiks. Beidzot mēs esām mājā pēc grūta darba dienas. Mājās jūs gaida siltums un komforts, jūs vēlaties atpūsties un palutināt sevi ar kaut ko ļoti patīkamu, varbūt, pagatavot kaut ko neticami garšīgu. Jūs ejāt virtuvē, izvēloties produktus, sākat "burt" savu firmas ēdienu.

Bet kas notiek? Griešana nenotiek gluda un skaista. Kamēr kapājat zaļumus un dārzeņus, tie zūd savu sulu. Ēdiens sanāk kaut sabojāts. Truli naži kaitina un bauda no pagatavošanas zūd.


Moderno virtuvi ir vienkārši neiespējami iedomāties bez nažiem. Šefpavāra nazis – galvēnais palīgs virtuvē. Ar to var gan griezt, gan tīrīt, gan sadalīt un sasmalcinātMājsaimnieces gatavošanas prasmes bieži ir atkarīgi no produktu kvalitatīvas sagriešanas. Katrs ingridients ir rūpīgi jāsagriež gabaliņos aptuveni vienāda izmēra un formas, jo ēdienu garša mainās no sagriešanas tās. Piemēram salatos, kur produkti sagriezti mazajos gabaliņos mainās viss garšas pušķis ēdienam. Zaļumiem jābūt sīki sakapatiem, nevis saspiesti un virtuves delīša ar neasu nazi. Ja griezt sūlīgus dārzeņus ar truliem nažiem, tad ēdiena izskats nebūs baudāms un, diemžēl, dārzeņu sula paliks uz delīša vai uz galda.


Patīkami lietot kvalitatīvus un labus instrumentus – tad darbu izdara ātrāk un bauda pagatavošanas procesu. Ko lai teikt! - ēdieni sanāk pavisam citi – daudz,daudz garšīgāki, kad gatavo ar prieku un dvēseli.


Griezt produktus ar asiem nažiem ir viegli un ātri. Katrs gabaliņš ir skaists un gards! Labs nazis ērti sēž rokā, tam ir pārdomāta ergonomika, ērts rokturis, kas ir sabalancēts. Strādājot ar tādu nazi, to nepamāna, likās, ka tas ir rokas turpinājums.


Patreiz mēs redzam vitrīnās lielu naža izvēli. Interesantāks jaunums Latvijas tirgū ir japāņu virtuves naži, kas pēc savas īpasības un ārēja izskata atškirās no mums ierastiem nažiem.


Kā zināms, asmeņi ir ražoti Japānā gadsimtiem ilgi, pārdodot meistaru pieredzi no paaudzes - paaudzei, no tēva - dēlam. Asmeņa kaļšana Japānā – ir neapšaubams lepnums. Pie tam, japāņi aktīvi piemēro mūsdienīgas tehnoloģijas, radot jauna veida materiālus un ražošanas metodēs.


Profesionāls japāņu pavārs vienmēr lieto tikai savus nažus, neļāvot neviem citam pieskarties pie mīļāka instrumenta. Ja pavārs maina darba vietu, tad viņš aiziet kopā ar saviem nažiem. Nažus glābā atsevišķā somā, naža asināšanu uztic tikai profesionāliem, ticot, ka unikāli gardus ēdienus var pagatavot, izmantojot tikai pārbaudītos un asi-uzasinātos nažus.


Materiāli, no kā ir pataisīti japāņu naži ir unikāli. Tērauds, profesionālo nažu izgatavošanai ir īpašs. Tas ir radīts speciāli virtuves nažu izgatavošanai, ņemot verā visas prasības attiecībā uz šādu materiālu. Asmenis ir padarīts no tāda tērauda, kas nerusē saskarē ar ūdens un paliek ass un izturīgs ilgu laiku.


Naži izgatavoti Japānā atšķiras no mums ierastiem Eiropas nažiem. Japanese naži tiek uzasināti ar meistaru rokām, ar īpašu asināšanas leņķi, kas Japānā parasti ir 15°, nevis 20°, kā Eiropas nažiem.


Un griež japāņu naži savādāk – ātri un smalki. Mājsaimniecei, kas nav pieradusi pie tādiem nažiem, pirmajās minutēs vajadzēs "piešauties", sajūtot naža indevidualitāti, bet pēc tam, tas kalpos ilgu laiku, pārsteidzot un brīnot ar savu kvalitāti!


Japāņu nažu asortiments ir plašs pēc sava dizaina. Šeit Jūs atradīsiet nažus ar metālisku vai plastika rokturi – parasti sievietes dod priekšroku tādiem. Tādi naži ērti sēž sieviešu rokā un izskatās graciozi. Virieši parasti izvēlas smagākus nažus no mikartas – ar tiem ērtāk strādāt "ilgajā distancē".


Tradicionālus japāņu nažus izgatavo ar koka rokturiem. Rokturiem izvēlas īpašas koku šķirnas, piemēram magnolija vai purvs ozolu. Meistars absorbē koksni speciālajā šķidrumā, lai pēc tam koks neiesūc mitrumu un neparadītos plaisas.


Nažu asortimentā ir vairākie naži, dažāda veida darbiem: zivis sadalīšanai, suši un sušimi taisīšanai, zivju un gaļu platu taisīšanai, priekš gaļas un dārzeņiem, atkaulošanas un filejas, kā arī universālie, ar kuriem var darīt vairākas operācijas, griezt, kapāt, smalcināt, u.c.

Kādu nazi izvēlēties – jālemj jums pašiem. Paņemiet nazi rokā, pamēģiniet, kā tās sēž jūsu rokā, vai tas der jums pēc dabas un izvēlējaties savu nazi. Cieniet un mīlējiet savu nazi un tas kalpos uzticīgi daudzus gadus.


Nav nepieciešams uzreiz pirkt lielus nažu komplektus. Virtuvē ir pietiekams ar 3-4 nažiem pamatoperāciju veikšanai: griešanai, kapāšanai, sadalīšanai un dārzeņu tīrīšanai. Nākotnē, jūs varat aizpildīt jūsu virtuves nažu kolekciju ar īpašiem. Bet vienmēr labāk, lai būtu labs nazis, nekā vairākie sliktie.


Tiek uzskatīts, ka nedrīkst dāvināt nažus – tas izraisa strīdu!


... Mēs zinām, ka nedrīkst dāvināt sliktus nažus! Jubilārs var apvainoties. Bet uzdavināt nazi, kas nesīs īpašniekam baudu vairākus gadus var! Un pat vajag! Cik patīkami, kad jūsu dāvanu lieto katru dienu un atceras jūs ar labo vārdu. Labs nazis derīgs instrumēnts jebkurā saimniecībā. Nākotnē, atnākot ciemos, baudīsiet garsīgus ēdienus, pagatavotus ar jūsu dāvanu. Un lai ļaunie gari nekaitē jūsu attiecībām – paņemiet monētu dāvana vietā un nekādas nepatikšanas neskars. Mēs pārbaudījām!


Naciet pie mums un izvēlējaties sev labu un kvalitatīvu nazi, kurš nesīs jums prieku daudzus gadus! Bet, ja jums ir laika deficīts un nav laika ieskriet ciemos, jūs varat pasūtīt nazi internetā: www.virtuveslietas.lv

autors Inga Ledenčuka


Veikals "Virtuves lietas" - labas lietas Jūsu virtuvei !!!



klikšķiniet uz linku lejā



Viena no pirmajiem kļūdām, ko dara cilvēki, pērkot nažus - izvēlās lielus nažu komplektus. "Priekš kam pirkt komplektu ar 14 nažiem, kad par to pašu naudu jūs varat iegūt 21, un tikai pa 50 Ls!"  - stāsta mums reklāma.


Atbilde ir vienkārša ...
Jūs nekad nelietosiet visus šos nažus. Ja Jūs esat profesionāls pavārs, kuram vajadzīgs ideāls nazis katram uzdevumam, tad, protams, noderēs lielāka daļa no tiem. Bet, visdrīzāk, mums vajadzīgs neliels augstas kvalitātes nažu daudzums. 3-4 labas kvalitātes naži, var viegli nomainīt veselu komplektu ar daudz "pildvielām", un ietaupīt vairāk nekā piecdesmit procentus no naudas. Protams, Jums nebūs tik liela izvēle, bet katrs Jūsu nažis būs tikpat noderīgs vairākos gadījumos, un tie būs daudz augstākas kvalitātes. Jo lielajos komplektos parasti ietilpst zemas kvalitātes produkcija.


Daudzi cilvēki joprojām uzskata, ka labākais veids nažu iegādei ir nopirkt lielu komplektu. It kā noderēs uz mūžu! Tomēr, ekspertu lielāka daļa Jums teiks - nepērciet lielus nažu komplektus! Jo komplektos parasti daudz naži ar vienādam funkcijām. Pērkot nažus atsevišķi, Jūs pērkat tieši to, kas Jums vajadzīgs, nepārmaksājot par nažiem, kas nav vajadzīgi.


Protams ir nažu komplekti ar pārdomātu nažu atlasi, bet tas ir retums mūsū tirgū.



tel. +371 29450947 | email: edimar@inbox.lv
Kā izvelēties virtuves nazi?
Sīkāk...


Vara trauki: lietošanas instrukcija
Sīkāk...


Japāņu nažu lietošanas ieteikumi
Sīkāk...


Nažu asināšanas pakalpojums
Sīkāk...


BEZMAKSAS PIEGĀDE
Sīkāk...


Ūdens ārstnieciskās īpašības, kas tiek glabātas varā
Sīkāk...


Samurajs jūsu virtuvē
Sīkāk...


10 iemesli, kāpēc ēdienu gatavošanai labāk izvēlēties tieši vara traukus no CuArtigiana
Sīkāk...


Jaunumu arhīvs